Kies je Thuisbatterij

Welk systeem past het beste bij jouw situatie?

De vraag en het aanbod van elektriciteit lopen niet gelijk. Doordat de opbrengst van zon- en windenergie niet constant is en vaak opgewekt wordt op de momenten dat je de stroom eigenlijk (nog) niet nodig hebt bieden batterijen hiervoor een oplossing. Je levert minder terug, gebruikt meer zelf van de door jouw opgewekte energie, je bent minder afhankelijk van de energiebedrijven en je levert een bijdrage aan het verlagen van de netcongestie. Daarnaast kun je, als je het slim aanpakt, er ook nog geld mee verdienen !
Hybride systemen

Deze pas je het beste toe bij een geheel nieuw systeem of als je omvormer vervangen moet worden. Zo ben je goed voorbereid voor een eventueel (toekomstige) energieopslag met batterijen. 

De hybride omvormer stuurt zowel je zonnepanelen aan als je batterij en daardoor heb je maar een apparaat nodig wat kosten en ruimte bespaart. De batterij wordt gekoppeld aan de DC (gelijkspanningszijde)


Retrofit systemen

Heb je een goed werkend zonnestroomsysteem en is je omvormer nog niet aan vervanging toe dan kies je het beste voor een retrofit batterij- systeem. Je voegt dan (achteraf)batterijopslag toe aan je reeds bestaande zonnestroomsysteem. Je hebt een eigen omvormer nodig speciaal voor de batterij-aansturing. De batterij wordt dan gekoppeld aan de AC (wisselspanningszijde).

Wat zijn de verschillen van een AC (Retrofit)of DC (Hybride) thuisbatterij?

Overweeg je de installatie van een PV-systeem op je dak en ben je geïnteresseerd in een thuisbatterij (nu of later)? Dan sta je nu voor de keuze tussen een AC-gekoppelde en DC-gekoppelde batterijconfiguratie. Lees hier de verschillen en ontdek welke optie het beste bij jou past.

Ontdek:

 • Wat een DC-gekoppelde thuisbatterij is (hybride), met de voor- en nadelen en voor welke huishoudens dit systeem het meest geschikt is.
 • Wat een AC-gekoppelde thuisbatterij (retrofit) is, de voor- en nadelen ervan en voor wie dit batterijsysteem de beste keuze is.
 • Hoe je eenvoudig kunt bepalen welke batterijen je met welke omvormer (merk/type) kunt combineren en hoe je deze systemen onderling kunt vergelijken.

Wat is een DC-gekoppelde thuisbatterij?

Een DC-gekoppelde thuisbatterij bestaat uit een thuisbatterij en een hybride omvormer, die zowel aan de PV-installatie als aan de thuisbatterij is gekoppeld. PV- en batterijstroom komen samen aan de gelijkspanningszijde van de hybride omvormer.

In tegenstelling tot het AC-gekoppelde systeem gaat de stroom bij de DC-gekoppelde variant direct van de zonnepanelen naar de thuisbatterij, met slechts één omzetting van DC naar AC.

Voordelen DC-gekoppelde configuratie:

 • Geen extra investering nodig voor een losse batterijomvormer.
 • Slechts één AC-aansluiting (beveiliging) in de meterkast nodig.
 • Geen omzetting van PV-stroom (DC) naar accustroom (DC).
 • Slechts één omzetting van DC naar AC, dus veel minder conversieverliezen.
 • Slechts één app nodig om alle real-time data in te zien.
 • Lagere aanschafprijs dan een AC-gekoppeld systeem en losse PV-omvormer samen.
 • Neemt minder ruimte in beslag dan een AC-gekoppeld systeem.

Nadelen DC-gekoppelde configuratie:

 1. Het merk van de omvormer bepaalt de keuze van batterijen voor de klant.
 2. De hybride omvormer is duurder in aanschaf dan een standaard PV-omvormer.
 3. PV-omvormer beperkt het vermogen dat de thuisaccu kan leveren.

Wanneer is een DC-gekoppelde thuisbatterij de beste optie? Een DC-gekoppeld systeem is ideaal voor huishoudens zonder een bestaand PV-systeem of voor hen waarvan de garantie van de PV-omvormer bijna verloopt. In plaats van direct een thuisbatterij aan te schaffen, kan ervoor worden gekozen eerst de hybride omvormer en smart meter te installeren, waarna de batterij later kan worden toegevoegd. Hiermee is de klant 'batterijklaar' en volledig voorbereid op de installatie van de thuisaccu

Wat is een AC-gekoppelde thuisbatterij?

Een AC-gekoppelde thuisbatterij, ook wel retrofit genoemd, bestaat uit een thuisbatterij en een losse (of geïntegreerde) batterijomvormer, aangestuurd door een bijbehorende smart meter.

In deze configuratie wordt de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen eerst door de PV-omvormer in huis omgezet naar wisselstroom (AC), die direct in huis gebruikt kan worden.

Bij overschot aan PV-stroom wordt dit gedetecteerd door de smart meter, waarna de AC-gekoppelde batterij wordt geladen tot deze vol is. Bij een tekort wordt eerst de thuisbatterij ontladen voordat er stroom van het net wordt aangekocht.

Een AC-gekoppelde thuisbatterij kent echter drie conversies van DC naar AC of andersom, wat leidt tot hogere conversieverliezen.

Voordelen AC-gekoppelde configuratie:

 • Retrofit: Kan worden toegevoegd aan elk bestaand PV-systeem.
 • Merk-agnostisch: Keuze uit verschillende merken batterijomvormers en merken/typen thuisbatterijen.

Nadelen AC-gekoppelde configuratie:

 1. Meer omzettingen van DC naar AC en andersom, wat resulteert in hogere conversieverliezen.
 2. Nauwkeurig ontwerp van de meterkast en installatie door een vakbekwame installateur zijn essentieel.
 3. Extra AC-aansluiting (beveiliging) nodig in de meterkast.
 4. Mogelijkheid van meerdere apps bij het gebruik van apparatuur van verschillende merken.
 5. Hogere investering voor de klant, aangezien een batterijomvormer moet worden aangeschaft.
 6. Neemt meer ruimte in beslag dan een DC-gekoppeld systeem.
 7. PV-vermogen gaat verloren door stroomaftopping op de PV-omvormer voordat het de thuisbatterij kan bereiken.

Hoog vs laag voltage

Je kunt kiezen voor een hoog- of laag voltage systeem. Beiden hebben hun specifieke voor- en nadelen. Hieronder worden ze genoemd:


Hoog voltage systeem (ca. 400V)

 • Hogere laad/ontlaad snelheid
 • Hogere round trip efficiency (minder verlies door het omvormen)
 • Produceert minder warmte
 • Kleinere omvormer

Laag voltage systeem (ca. 48V)

 1. Iets langzamer opladen
 2. Minder efficiënt (48v vs 230 V)
 3. Produceert iets meer warmte
 4. Grotere omvormer


Vermogen (kW) en capaciteit (kWh)

We hebben het hier over het vermogen van de (batterij-omvormer) uitgedrukt in kW en de capaciteit van de batterij uitgedrukt in kWh.

Grotere capaciteit is niet altijd beter. Veel belangrijker is de verhouding tussen  vermogen en capaciteit. De vuistregel is een factor 3. Dus Omvormervermogen X 3 = maximale capaciteit van de batterij (minder mag altijd).

Door dit zo te doen heb je 3 uur nodig om de batterij vol te laden en 3 uur om deze te ontladen.

Max Charge & discharge power (kW)

Let goed op met welk vermogen een (hybride) omvormer de batterij kan opladen of ontladen. Deze gegevens staan op de datasheet en het betekent vaak dus niet dat een 3.6 kW omvormer ook met 3.6 kw laadt of ontlaadt, meestal is dit minder! Dus lees altijd goed na hoe het precies zit.
Een modulaire batterij is uitbreidbaar met losse modules waardoor je je capaciteit in stappen kunt verhogen.

Let op het aantal laadcycli (aantal keren opladen/ontladen van de batterij), hoe hoger hoe langer de levensduur van je batterij. 6000 laadcycli is ongeveer de standaard.

De opslagcapaciteit van je thuisbatterij moet zoveel als mogelijk zijn afgestemd op je verbruik en de capaciteit van je zonnepanelen.

De plaatsing is van belang maar hangt vaak af van je systeem (hybride of retrofit).Heb je nu een Autarco systeem en wil je een thuisbatterij toevoegen?

Kies voor een nieuwe hybride omvormer of een retrofit oplossing

Bij een geheel nieuw systeem of als je omvormer vervangen moet worden kun je kiezen voor een nieuwe hybride omvormer. Zo ben je goed voorbereid voor een eventueel ( toekomstige) energieopslag met batterijen. De hybride omvormer stuurt zowel je zonnepanelen aan als je batterij en daardoor heb je maar een apparaat nodig wat kosten en ruimte bespaart. De batterij wordt gekoppeld aan de gelijkspanningszijde (DC).

Je kunt kiezen uit de volgende hybride omvormers van Autarco:

Autarco S2.MH3600 ( fase)

Autarco S2. MH5000 (1 fase)

Autarco S2.LH6000 (3fase)

Autarco S2.LH10000 (3 fase)

Heb je een goed werkend zonnestroomsysteem en is je omvormer nog niet aan vervanging toe dan kies je het beste voor een retrofit batterij- systeem. Je voegt dan (achteraf)batterijopslag toe aan je reeds bestaande zonnestroomsysteem. Je hebt een eigen omvormer nodig speciaal voor de batterij-aansturing . De batterij wordt dan gekoppeld aan de AC (wisselspanningszijde).

Je kunt kiezen voor onderstaande Retrofit omvormer van Autarco:

Autarco MR serie

Kies de juiste thuisbatterij

 • Hoog of laagvoltage?
 • Welke capaciteit?
 • Welke charge/discharge vermogen?
 • Grondgeplaatst of muurmontage?
 • Op welke plek (zo dicht mogelijk bij de omvormer)?

Je kunt kiezen uit de volgende batterijen: 

Weco 5K3-XP (LV-1 fase)

Weco 5k3 -XP (HV- 3 fase)

Weco 4K4

Dyness Tower (HV-3 fase)

BYD Battery BOX Premium HVS 12.8 (3 fase)

BYD Battery-Box Premium HVM11.0 (3 fase)

Heb je nu een SolarEdge systeem en wil je een thuisbatterij toevoegen?

StroomVanDeZon

Kies voor een nieuwe hybride omvormer of een retrofit oplossing

Bij een geheel nieuw systeem of als je omvormer vervangen moet worden kun je kiezen voor een nieuwe hybride omvormer. Zo ben je goed voorbereid voor een eventueel (toekomstige) energieopslag met batterijen. De hybride omvormer stuurt zowel je zonnepanelen aan als je batterij en daardoor heb je maar een apparaat nodig wat kosten en ruimte bespaart. De batterij wordt gekoppeld aan de gelijkspanningszijde (DC).

Heb je een goed werkend zonnestroomsysteem en is je omvormer nog niet aan vervanging toe dan kies je het beste voor het HomeHub systeem (met back-up) van SolarEdge. Je voegt dan (achteraf)batterijopslag toe aan je reeds bestaande zonnestroomsysteem. Je hebt een eigen omvormer nodig speciaal voor de batterij-aansturing . De batterij wordt dan gekoppeld aan de AC (wisselspanningszijde).

Kies de juiste thuisbatterij

 • Hoog of laagvoltage? Voor 1 fase hoogvoltage en voor 3 fase laagvoltage
 • Welke capaciteit?
 • Welke charge/discharge vermogen?
 • Grondgeplaatst of muurmontage?
 • Op welke plek (zo dicht mogelijk bij de omvormer)?

Je kunt kiezen uit de volgende batterijen: 

SolarEdge Home Battery 400V High Voltage (10 kWh Energiebank V01 BAT-10K1PS0B-01) voor de 1 fase omvormers van SolarEdge

SolarEdge Home Battery-48 V Low Voltage (4,6 kWh,uitbreidbaar (stapelbaar) tot 23 kWh maximaal) voor de 3 fase omvormers van SolarEdge

BYD LVS 4.0/16.0 ( StoreEdge 3 fase)

Heb je nu een Enphase systeem en wil je een thuisbatterij toevoegen?

Kies de juiste thuisbatterij

Enphase heeft 2 thuisbatterij oplossingen die 100% compatible zijn met je bestaande Enphase systeem.

Je kunt kiezen uit de volgende batterijen: 

Enphase Encharge IQ batterij 10 T

Enphase Encharge IQbatterij 3 T

Heb je nu een APSystems systeem en wil je een thuisbatterij toevoegen?

StroomVanDeZon

Kies de juiste thuisbatterij

APsystems heeft 2 thuisbatterij oplossingen die 100% compatible zijn met je bestaande APsysteem.

Je kunt kiezen uit de volgende batterijen: 

APStorage APBattery 6,5 kWh

APS ELS-5K

Welke  batterij past bij jouw systeem?(datasheets)


 Wil je nog een stapje verder gaan en het optimale uit je batterijsysteem halen? Overweeg dan om met een slimme batterij- aansturing te werken i.c.m. een dynamisch energiecontract en verdien hier geld mee door energie in te kopen als de prijzen laag zijn en te verkopen als de prijzen hoog zijn. Lees hier hoe dat werkt!