Smart Energy Concepts
Smart Energy Concepts
Welke thuisbatterij heb ik nodig?
Welke thuisbatterij?

Thuisbatterij:

Welke heb ik nodig?

Thuisbatterij AC of DC: wat zijn de verschillen?

Wil jij een thuisbatterij?

Heb je zonnepanelen of overweeg je de installatie van zonnepanelen op je dak? En ben je daarom ook geïnteresseerd in een thuisbatterij (nu of later)? Dan kan je kiezen uit twee verschillende systemen: een AC-gekoppelde (retrofit) en DC-gekoppelde (hybride) batterijconfiguratie. Op deze pagina lees je de verschillen en ontdek je welke thuisbatterij het beste bij jou past!

Voordelen van een thuisbatterij

De balans tussen vraag en aanbod van elektriciteit is vaak scheef. Zon- en windenergie worden niet constant opgewekt en juist vaak op momenten dat je de stroom (nog) niet nodig hebt. Een thuisbatterij biedt dé oplossing! Hiermee haal je meer uit je eigen opgewekte energie én bespaar je op je energierekening.


  • Meer zelf gebruiken: Minder terugleveren, meer besparen.
  • Onafhankelijkheid: Minder afhankelijk van energiebedrijven.
  • Stabiel energienet: Verminder de druk op het net.
  • Extra verdienen: Slim omgaan met dynamische tarieven.

Maximaliseer jouw energie! 

Welke twee systemen zijn er?

Hybride systemen (DC)

Deze pas je het beste toe bij een geheel nieuw systeem of als je omvormer vervangen moet worden. Zo ben je goed voorbereid voor een eventueel (toekomstige) energieopslag met batterijen. 


De hybride omvormer stuurt zowel je zonnepanelen aan als je batterij en daardoor heb je maar één apparaat nodig wat kosten en ruimte bespaart. De batterij wordt gekoppeld aan de DC (gelijkspanningszijde). 

Retrofit systemen (AC)

Heb je een goed werkend zonnestroomsysteem en is je omvormer nog niet aan vervanging toe? Kies dan het beste voor een retrofit batterij-systeem. Je voegt dan (achteraf) batterijopslag toe aan je bestaande zonnestroomsysteem.


Je hebt een eigen omvormer nodig speciaal voor de batterij-aansturing. De batterij wordt dan gekoppeld aan de AC (wisselspanningszijde).
Thuisbatterij kopen

Is een hybride (DC) thuisbatterij iets voor jou?

Een DC-gekoppelde thuisbatterij is ideaal als je nog geen zonnepanelen hebt of als je binnenkort je omvormer moet vervangen. Dit systeem combineert een hybride omvormer en thuisbatterij, waardoor je opgewekte zonne-energie direct opslaat zonder onnodige omzettingen. Dit bespaart energie en verlaagt je kosten.

Voordelen van een DC-gekoppelde thuisbatterij

  • Hogere efficiëntie: minder energieverlies dan bij een AC-gekoppeld systeem
  • Lagere kosten: geen aparte batterijomvormer nodig
  • Minder ruimte: alles zit in één compacte oplossing
  • Slim beheer: eén app voor real-time inzicht in je energie

Wil je alvast voorbereid zijn op een thuisbatterij? Je kunt eerst de hybride omvormer installeren en later eenvoudig de batterij toevoegen. Zo ben je klaar voor de toekomst! 

Thuisbatterij kopen

Een retrofit (AC) thuisbatterij: de flexibele keuze

Heb je al zonnepanelen en wil je een thuisbatterij toevoegen? Dan is een AC-gekoppelde thuisbatterij een slimme oplossing. Dit systeem werkt onafhankelijk van je huidige omvormer en kan aan elk bestaand zonne-energiesysteem worden toegevoegd.

Voordelen van een AC-gekoppelde thuisbatterij

  • Geschikt voor elk PV-systeem: geen nieuwe omvormer nodig
  • Flexibele batterijkeuze: werkt met verschillende merken en types
  • Eenvoudige installatie: toe te voegen zonder aanpassingen aan je huidige zonnepanelen

Let op: Een AC-gekoppeld systeem heeft iets meer energieverlies door extra omzettingen en neemt iets meer ruimte in beslag. Maar het is dé retrofit-oplossing als je jouw bestaande installatie wilt uitbreiden zonder grote ingrepen.

Hoe groot moet mijn batterij zijn?

Alles over vermogen, capaciteit, max charge en discharge power

Vermogen (kW) en capaciteit (kWh)

We hebben het hier over het vermogen van de (batterij-omvormer) uitgedrukt in kW en de capaciteit van de batterij uitgedrukt in kWh.

Grotere capaciteit is niet altijd beter. Veel belangrijker is de verhouding tussen  vermogen en capaciteit. De vuistregel is een factor 3. Dus Omvormervermogen X 3 = maximale capaciteit van de batterij (minder mag altijd).

Door dit zo te doen heb je 3 uur nodig om de batterij vol te laden en 3 uur om deze te ontladen.

Max Charge & discharge power (kW)

Let goed op met welk vermogen een (hybride) omvormer de batterij kan opladen of ontladen. Deze gegevens staan op de datasheet en het betekent vaak dus niet dat een 3.6 kW omvormer ook met 3.6 kw laadt of ontlaadt, meestal is dit minder! Dus lees altijd goed na hoe het precies zit.

Modulaire batterij

Een modulaire batterij is uitbreidbaar met losse modules waardoor je je capaciteit in stappen kunt verhogen.

Let op het aantal laadcycli (aantal keren opladen/ontladen van de batterij), hoe hoger hoe langer de levensduur van je batterij. 6000 laadcycli is ongeveer de standaard.

De opslagcapaciteit van je thuisbatterij moet zoveel als mogelijk zijn afgestemd op je verbruik en de capaciteit van je zonnepanelen.

De plaatsing is van belang maar hangt vaak af van je systeem (hybride of retrofit).