Spouwmuurisolatie

Waarom spouwmuur isoleren?

Spouwmuurisolatie is de eerste maatregel is die je zou moeten nemen als je wilt besparen op je energierekening of je huis wilt gaan verduurzamen. Het levert namelijk het hoogste rendement van alle maatregelen die je kunt nemen. De investering is laag en de besparing is hoog resulterend in een rendement van ongeveer 11% op je investering. Op een spaarrekening krijg je op dit moment, als je geluk hebt 1,5 %. Gemiddeld heb je de investering in 3-4 jaar al terugverdiend.

Ook voor de toekomst is het van belang dat je huis goed geïsoleerd is, anders hebben dure investeringen in bv zonneboilers of warmtepompen geen enkele zin omdat deze met lage temperaturen werken en een slecht geïsoleerde woning krijg je daarmee nooit warm.

De belangrijkste voordelen van spouwmuurisolatie op een rij:
  • energiebesparing tot 35 %, voor een gemiddeld huis is dat ca. 900 m3 gas/jaar en ca. Euro 600/jaar.
  • Verhoging van het wooncomfort, het blijft warm in de winter en koel in de zomer, geen tocht en vochtproblemen.

Is mijn spouwmuur geschikt om te isoleren?

Een spouwmuur bestaat uit een binnenmuur (binnenspouwblad) en een buitenmuur (buitenspouwblad) met daartussen een ruimte, de spouw van ca. 6 cm (of meer). De spouw voorkomt vochtproblemen. Vochtige buitenmuren geven geen problemen aan de binnenkant van de woning, echter via de spouw gaat ca. 35 % van de warmte uit de woning verloren. Dit warmteverlies kan voorkomen worden door na-isolatie van de spouw.

Doorgaans zijn muren die dikker zijn dan 24 cm spouwmuren. Het beste kun je dit meten in de buurt van een deur.

Na- isoleren loont dat?


Woningen die tussen 1920  en 1976 zijn gebouwd beschikken over een spouwmuur die geschikt is voor na-isolatie. Vanaf 1976 is standaard bij de bouw enige (glaswol) isolatie aangebracht maar die is in veel gevallen verouderd en onvoldoende. Ook voor deze woningen loont het om de spouwmuur te isoleren.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Onderstaand overzicht geeft een overzicht van de gemiddelde kosten en opbrengsten van spouwmuurisolatie. De belangrijkste feiten zijn:
  • rendement van ongeveer 11%
  • terugverdientijd van 3-4 jaar
  • daarmee is spouwmuurisolatie de beste investering op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Vooraf


Om een kwalitatieve goede isolatie te kunnen leveren is het van belang dat de staat van de spouwmuur onderzocht wordt. Zit er geen vervuiling in de muur? zoals resten cement, oude isolatiematerialen, etc. Zijn er geen cementbaarden aanwezig die het na-isoleren belemmeren? Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het isolatiebedrijf en wordt meestal middels een endoscopisch onderzoek gedaan waarbij met een cameraatje in de spouw gekeken kan worden. Is de spouw in orde dan kan deze na-geïsoleerd worden.

De "isolatie-dag"


Op de dag dat het werk wordt uitgevoerd worden kleine gaatjes in de spouw geboord op een kruispunt tussen twee stenen. Hierdoor wordt het isolatiemateriaal  gespoten (ingeblazen). De monteur begint onderaan en bouwt zo het isolatiemateriaal vanonder naar boven op. Hij controleert de vulling van de muur regelmatig zodat het isolatiemateriaal overal aanwezig is in de spouw.

De gaatjes worden met dezelfde kleur specie gedicht zodat de boorgaten niet meer zichtbaar zijn.

Het hele karwei wordt, afhankelijk van de grootte van de woning in ca. een halve tot een hele dag uitgevoerd.

Isolatiematerialen

Glaswol


Pur-schuim


Polystyreen korrels


 
Reactie plaatsen